Endüstriyel Bus-Bar Sistemleri

 

Türkiye’de ilk imalatçısı olduğumuz sac kanal içinde bara ile kuvvet dağıtımı (Bus-bar) konusunda ki uygulamalarımız, 1970’li yılların başında Çukurova İnşaat Makinaları A.Ş. Mersin Tesislerinde başlamıştır. İmalatımız çeyrek asırı aşkın süredir Türkiye’nin önde gelen sanayi tesislerinde yüksek verim ile kullanılmaktadır.

İmalatımızın, gelişmelere ayak uyduracak şekilde değişmesine karşın, müşteri talepleri doğrultusunda, ilk imal ettiğimiz sisteme ait yedek parça ve yardımcı donanımlar, en kısa zamanda sağlanarak arzu edilen destek ve bakım yerine getirilmektedir.

Firmamızın temel ilkesi emniyettir. Bu nedenle imal ettiğimiz her parçanın planlanmasında, can güvenliği daima ön planda tutulmaktadır.

2500A ANA BARA VE 400A DAĞITIM BARA BESLEMESİ

Fabrika ve sanayi tesislerinde elektrik enerjisi dağıtımı kablo veya bara ile yapılmaktadır. Ancak deneyimler göstermiştir ki küçük atölyeler haricindeki tüm tesislerde elektrik enerjisinin dağıtımında bara sistemi, kablo sistemine göre daha ucuz, emniyetli ve kullanışlıdır.

KABLO SİSTEMİ

Fabrika ve sanayi tesislerinde alışıla gelmiş olan kablo ile elektrik enerjisinin dağıtımı, belirli ana noktalara dağıtım panoları konulması suretiyle enerjinin, makinalara bu panolardan kablo vasıtasıyla iletilmesini esas alır. Bu tür uygulamada sistem sabit olduğundan ilk hazırlanan elektrik projesine tamamen uymak zorunludur. Sonradan yapılması gereken değişiklikleri gerçekleştirmek zor ve masraflıdır.

BARA SİSTEMİ

Bara ile elektrik enerjisi dağıtım sisteminde, gerekli enerji tavana asılı kapalı sac kanal içindeki bakır lamalar ile tesisin bir ucundan diğer ucuna kadar iletilmektedir. Baraları kapatan kanalın üzerine kısa aralıklarla kapakçıklar yerleştirilmiştir. Çalıştırılacak makinanın üzerine gelen kapakçık açılarak akım alma kutusu baraya takılır ve kutudan nakinaya kablo ile bağlantı yapılır. Bütün bu işlemler barada enerji varken yapılabileceğinden diğer makinaların çalışması aksatılmadan bir veya birçok makinanın yeri çok kısa bir sürede değiştirilebilir. Yeraltı kablo kanallarına ve dağıtım panolarına ihtiyaç olmadığından tesis içinde kullanılabilir.

Bara sistemi elektrik enerjisinin dağıtımının gerektirdiği tüm ihtiyaçlara cevap verir. Kablolu sistemin tüm özelliklerine sahip olmakla birlikte şu temel avantajlara sahiptir.

  • ESNEKLİK
  • MALİYET
  • EMNİYET

1-ESNEKLİK

Bara sistemi işletme esnasında çok büyük avantajlar sağlar. Dağıtım baralarından her 40cm’de bir makinaya elektrik almak mümkündür. Sistemi hiç değiştirmeden ve diğer makinaları durdurmadan istenilen makinaların yer değiştirilmesine imkan verir. Buna ilave olarak besleme güzergahlarında proje değişikliği gerekirse, baralar sökülerek istenilen yere nakliyesi ve montajı kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bu işlemden dolayı baralar, kablolar gibi kayıp vermezler.

2- MALİYET

Bara sisteminin bütün dünyada tercih edilmesinin sebebi sadece teknik üstünlükleri değil, aynı zamanda kablolu sisteme göre daha ekonomik olmasıdır.

Kullanılan malzemeler bakımından bara dağıtım sisteminin ilk kuruluş masrafları kablolu sisteme göre daha azdır. İki sistem arasındaki karşılaştırmanın sağlıklı olabilmesi için montaj malzemelerinin (dağıtım panoları, kablo kanalları, irtibat malzemeleri, askı ve tespit malzemeleri) bütünü dikkate alınmalıdır. Bu şekilde yapılan karşılaştırmada bara sisteminin üç özelliği göze çarpar.

Tesisin inşaatı elektrik tesisatına bağlı değildir. Kablo kanalına ve dağıtım panolarına ihtiyaç olmadığından inşaatı tamamlanmış tesislerde bile kolaylıkla uygulanabilir.

Montaj süresi çok kısadır. Sadece ek yerlerinin birbirine bağlantısı yapıldığından bir anahtar ve bir tornavida montaj için yeterlidir.

Baralar fabrikamızda önceden tespit edilen ölçülere göre imal edildiğinden özel olarak eğitilmiş montaj ekibi gerektirmez.

3-EMNİYET

Baraların dışındaki gövde aynı zamanda topraklama barası olarak kullanılır. Akım alma kutusundaki özel tertibat sayesinde makinaların topraklanması dağıtım baralarının gövdesi üzerinden yapılır. Bundan dolayı makinalar arasına yarı bir topraklama iletkenine gerek kalmaz.

Baralı sistemde bakır lamalar izoleli olmadığından ısınmalardan etkilenmez.

Akım alma kutuları, özel dizaynları sayesinde kapağı açıldığında kutunun enerjisi kesilerek çalışma güvenliği enüst düzeye çıkarır.

ANA BARALAR

Ana baralar, trafo, ana pano ve dağıtım baraları arasında enerjinin iletilmesinde kullanılırlar. Montajından başlamak üzere tüm işletme sürecinde kabloya göre çok daha emniyetlidir. Daha az yer kaplar ve bakım gerektirmez. Yanıcı izolasyonu olmadığından ağır işletme şartlarından ve sıcaktan etkilenmez.

Akım kapasitesi 600 A den 5000A’e kadar çeşitli kademelerdedir.

Özel bara mesnetleri sayesinde kısa devre akımlarına karşı mukavemeti arttırılmıştır.

Dahili ve harici tip, alüminyum veya bakır olarak çeşitli alternatiflerde imal edilmektedir.

IP54 koruma derecesinde imal edilmektedir.

Topraklama galvaniz bant ile sağlanmaktadır.

AKIM ALMA SİSTEMLERİ

Akım alma kutuları, baradan barayla veya baradan kabloyla akım alınması için gerekli donanıma sahip kutulardır. Fişli ve sabit tip olmak üzere iki şekilde üretilmektedir. Tamamen kendi dizayn ve imalatımız olan bu kutularda da emniyet birinci önceliğe sahiptir.

FİŞ TİPİ AKIM ALMA KUTULARI

2500 A’e kadar kablo ile dağıtım barasından makinaya enerji alınmasını sağlar. Kapağı açıldığında bağlı olduğu makinayı devre dışı bırakır. Akım alma uçları izoleli olduğundan, kapağı açıkken enerjili noktalara el ile temas imkanı vermez. Bu sayede sigorta değişimi ve bağlantılar emniyetle yapılır. Kapağı kapatıldığında özel yay sisteminin sağladığı basınç ile kontak direncini enaza indirir. IP40 koruma derecesindedir. Montaj ve demontajı çok kolaydır. Bakım gerektirmez.

SABİT TİP AKIM ALMA KUTULARI

630 A’e kadar ana veya dağıtım barasından kablolu veya bara ile akım alınmasını sağlar.

Sigortaları açıldığında bağlı bulunan sistemi devre dışı bırakır.

Baraların istenilen yerine bağlanabilir.

IP40 koruma derecesindedir.

Montajı ve demontajı kolaydır.

Bakım gerektirmez.

REFERANSLARIMIZ

Arçelik Termosifon Fabrikası-BOLU

Burdur Traktör Fabrikası-BURDUR

Cicisan Şekerleme Fabrikası-ESKİŞEHİR

Çukurova İnşaat Mak. Fabrikası-MERSİN

Emek Boru Fabrikası-ANKARA

Emistaş Mobilya Fabrikası-ESKİŞEHİR

Hema Dişli Fabrikası-ANKARA

Hema Hidrolik Fabrikası-ÇERKEZKÖY

Hema Traktör Fabrikası-KAYSERİ

Işık Makina Fabrikası-ANKARA

Koyunlu Cam Fabrikası-ANKARA

Kuzey Mobilya Fabrikası-TRABZON

Meteksan Kağıt Fabrikası-ANKARA

Nurol Makina Fabrikası-ANKARA

Orsan Mobilya Fabrikası-ANKARA

RJ Reynolds Camel Sigara Fabrikası-TORBALI-İZMİR

TMO Derince Silosu-DERİNCE

Totaş Oteli-ANTALYA

Tusaş F-16 Motor Fabrikası-ESKİŞEHİR

Tuzla Dericiler Arıtma Tesisleri-İSTANBUL

Türk Traktör Fabrikası-ANKARA

Vimpi Fabrikası-ANKARA

Yübetaş Fabrikası-TURGUTLU